Yhteystiedot

Vesa Keskinen

vesa.keskinen@
keskinenconsulting.fi

puh. +358 45 854 8505 Työosuuskunta Eezyn jäsen

Toimittajasuhteet hallituiksi

Torstai 1.11.2012 - Vesa Keskinen


Toimittajien systemaattinen hallinta ja toimittajasuhteeseen liittyvät menettelyt eivät ole suomalaisissa yrityksissä sillä tasolla kuin pitäisi. Karkeasti voidaan yleistää niin, että suuret yritykset ymmärtävät asian ja toimivat suunnitelmallisesti, mutta kun tullaan yrityskoossa alaspäin, niin toimittajat tuntuvat joskus enemmän istuvan kuskin pukilla kuin itse tilaaja.

Tämä on tietysti osin resurssi- ja osaamisasia , mutta ennen kaikkea  tiedostamisongelma. On selvää, että muutaman hengen pikkufirmassa vastuu toimittajahallinnasta lankeaa toimitusjohtajalle, mutta jo silloin, kun aletaan siirtyä keskikokoisen yhtiön luokkaan, tulisi toimittajahallinta ottaa osaksi yhtiön vuosisuunnittelua.

Esimerkiksi ICT-palvelusopimukselle tulisi  nimetä johtoryhmätasoinen toimittajavastuuhenkilö (ei toimitusjohtaja), samoin muillekin euromääräisesti isoille sopimuksille.

Toimittajavastaava on velvollinen laatimaan toimittajakohtaisen vuosisuunnitelman, johon tyypillisesti kannattaa sisällyttää minimissään ko. toimittajalle ”budjetoitu” vuosiliikevaihto sekä yhteiset kehittämishankkeet. Suunnitelmaan kannattaa sisällyttää molempien puolien yhteyshenkilöt ja heidän roolinsa sekä kuvata käytettävät yhteistyö- ja seurantamallit. Tärkeää olisi saada yhteen suunnitelmaan kaikki ko. toimittajaa koskevat asiat, vaikka yhteistyötä harrastettaisiinkin useamman liiketoimintayksikön toimesta.

Mikäli kyseessä on strateginen toimittaja tai peräti kumppani, sitä merkittävämmäksi nousee nk. hallintamalli. Hallintamalliin tyypillisesti kuvataan molempien osapuolien vastuuhenkilöt, yhteiset forumit sekä niiden agendat.

Esimerkiksi ICT-palvelutoimittajan kanssa voi olla 3-tasoinen hallintamalli:

1) Strateginen taso, jossa 1-2 kertaa vuodessa kokoonnutaan pitemmän tähtäimen kehitysasioiden ja kumppanuuden kehittämisen näkökulmasta.

2) Palvelusopimuksen seurantataso, jossa ko. toimittajavastaavan johdolla seurataan kuukausittain sopimuksen toteutumista: laatu, poikkeamat, sanktiot, bonukset yms.

3) Operatiivinen taso, jossa esimerkiksi viikoittain käydään läpi tulevat tuotantomuutokset, esiintyneet häiriöt  jne.

Nämä vain esimerkinomaisesti, variaatioita on paljon, mutta oleellista on, että tilaajaorganisaatio johtaa toimittajayhteistyötä ja toimittajahallintaa toteutetaan suunnitelmallisesti.

Avainsanat: Toimittajahallinta, hallintamalli


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini